Owoce Madery-Poznaj smak subtropikalnego raju
Owoce Madery to jeden z licznych powodów, żeby wybrać się do krainy wiecznej wiosny. Umiarkowany klimat, duża wilgotność powietrza i prawie całoroczny okres wegetacyjny sprawiają, że ziemia płodzi owoce wyjątkowo słodkie i barwne. Niektóre owoce Madery możesz łatwo kupić w supermarkecie, jednak jeszcze nigdy nie udało mi się kupić marakui czy mango o tak intensywnym smaku.
Owoce Madery kupisz na każdym ulicznym straganie albo w Mercado dos Lavradores w Funchal. To monumentalny, dwupiętrowy budynek handlowy z 1940r., podzielony na targ ogólnospożywczy i rybny. Warto odwiedzić targ rano i podziwiać pięknie ułożone owoce. pamiętaj jednak, że ceny są tam mocno zawyżone.
Passiflora, królowa owoców Madery
Passiflora, Męczennica czy po prostu Marakuja to roślina ozdobna oraz owoc jadalny, uprawiany na Maderze w aż 28 odmianach. Na całym świecie, podobno istnieje ich ponad 100. Szczerze mówiąc, wyjeżdżając z Polski znałam jedną, niezbyt smaczną. Kiedy jednak zjadłam pierwszy deser z owocami Męczennicy, przez resztę pobytu chciałam spróbować tego smaku w każdy daniu.
Smak owoców marakui jest słodki z delikatną nutą cierpkości. Odmiany różnią się wielkością, kolorem, ilością miąższu i soku w owocu. Doskonale sprawdza się jako dodatek do tradycyjnych ciastek, ponchy, mięs oraz lodów. Marakuja jest często hodowana w przydomowych ogródkach. Właściciele doceniają jej piękne, ozdobne kwiaty oraz owoce własnej uprawy. Więcej we wpisie o kwiatach Madery.
Mango
Tego owocu nie trzeba nikomu przedstawiać. Kochają go ludzie wszędzie tam, gdzie tylko jest dostępny. Autochtoni mają go pod dostatkiem, dlatego dodają go do napojów, wypieków oraz przepysznych lodów o smaku Mango. Jest zawsze mocno dojrzałe i bardzo słodkie. Bez trudu można go spożywać w postaci musu albo przyrządzić wyśmienity napój, według tego przepisu.
Ceriman – owoc Madery z doniczki w Twoim domu
Ceriman czyli potocznie Ananasobanan-to owoc znany wyłącznie w tym rejonie. Owoc popularnej w Polsce rośliny doniczkowej, Monstera Deliciosa. Przez cały swój okres dojrzewania jest dla człowieka trujący. Uwalnia toksyczne szczawiany, które zbite w ostre kryształki ranią przełyk i podniebienie. W miarę dojrzewania jednak, rozpuszczają się a miąższ owocu zmienia swoją barwę z białej na żółtą. Wtedy możesz go bezpiecznie zjeść.
Owoc, zgodnie z nazwą, ma smak mieszanki banana z ananasem. Najczęściej jest podawany z lokalną Espadą. Jest zielony, podłużny jak banan i pokryty łuską, przypominającą ananasa.
Cherimoi
Potocznie budyniowe jabłko. Nazwa dokładnie pisuje jego smak. Kształtem, z resztą Cherimoi również przypomina nasz polski owoc. Z zewnątrz jest pokryty żółtą łuską. Na wyspie jada się go samodzielnie albo jako dodatek do deserów.
Nieznane owoce Madery? Pitanga!
Pitanga, Pitaja albo Goździkowiec jednokwiatowy. Przypomina malutką, błyszczącą dynię. Pitaja ma przyjemny, kwaśno-żywiczno-słodki smak, który trudno porównać do owoców dostępnych w Polsce.
Miniaturowe Banany
Banany na Maderze to coś więcej niż tylko owoc. To trwały element krajobrazu wyspy, sposób na zabezpieczenie stromych pól przed osuwaniem się ziemi do oceanu oraz popularny towar eksportowy. Balkony, na których są uprawiane, to Fajas. Można je podziwiać spacerując położonymi blisko oceanu Lewadami.
Banany z Madery są bardziej soczyste i aromatyczne, niż te które znamy w kraju. Jada się je samodzielnie, w deserach, napojach ale także jako dodatek do ryb.
Jeśli podobał CI się ten artykuł, zapraszam Cię do przeczytania kolejnych:
2 komentarze
Bartek
Aż mi ślinka cieknie na myśl o tych smakach. Przywołałaś wspomnienie lata. Wizyta na wyspie nie może obyć się bez kupienia tych owoców na straganie w mieście, a jeszcze lepiej gdzieś w mniejszych wioskach, przy drodze. Chciałbym tam wrócić ponownie spróbować tych słodkich bananów…
gdziekolwiekjestes
Czasami chciałabym tam wrócić tylko po to. Po smak owoców, ciastek z marakują i likier kasztanowy… no i te widoki…