Przepis na ciasto awaryjne
Przepis na ciasto awaryjne, to kolejny przepis z mojego baaardzo starego zeszytu. Jest błyskawiczny, bo ciasto przygotowuje się maksymalnie 15 minut a piecze 45. Zawsze wychodzi i można dodać do niego dowolne owoce. To przepis na leniwe popołudnie, kiedy chce się zjeść coś słodkiego ale energii jest akurat tyle, żeby upiec coś prostego. Jest doskonałą bazą pod cukiernicze eksperymenty, pomysłem na przeleżałe w kuchni owoce i podarowane nadwyżki.
Ciasto awaryjne możesz bez obaw zamrozić na później, za to zacząć jeść możesz kiedy tylko trochę przestygnie. Nie przedłużając, do dzieła!
Składniki na ciasto awaryjne
12 łyżek mąki
12 łyżek cukru
6 jaj
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne owoce
Margarynę roztopić, ostudzić, wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać owoce.
Wylać na posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką formę o średnicy 26cm. Piec 45 minut w 180 stopniach. Przed podaniem, posypać cukrem pudrem.
Przygotowanie ciasta awaryjnego
Najpierw przygotuj dowolne owoce, umyj je, obierz i pokrój jeśli trzeba. Następnie, rozpuść kostkę margaryny lub masła z połową cukru, czyli 6 łyżkami. Kiedy tłuszcz się podgrzewa, oddziel białka i żółtka z 6 jaj. Najpierw ubij białka a potem wymieszaj żółtka z resztą cukru (6 łyżek).
Do ubitych żółtek dodaj powoli mąkę i proszek do pieczenia, ciągle miksując. Potem wlej rozpuszczony ale już przestygły tłuszcz.
Spróbuj również mojego przepisu na ciasto dyniowe. Ciasto dyniowe kusi przede wszystkim swoim zapachem. Słodki, ale nie pobudzający nadmiernie apetytu na słodycze. Jednoznacznie kojarzący się z domowym ciepłem i gościnnością.
Ciasto dyniowe, to najlepszy pomysł na dynię, jaki poznałam!
Ciasto awaryjne, pieczenie
Przygotuj formę o średnicy 24-26 cm. Wysmaruj ją tłuszczem lub/i wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Teraz dodaj do masy ubite białko, powoli mieszając łyżką ale nie używaj do tego już miksera. Na koniec wymieszaj ciasto z owocami i wstaw do piekarnika. Piecz 45 minut i podaj posypane cukrem pudrem. Ciasto awaryjne najlepiej prezentuje się na paterze ale duży talerz też będzie ok. Smacznego.