Napój z kurkuma
Eliksiry na przeziębienie,  Kuchnia,  Wszystko w kategorii Kuchnia

Pyszny napój z mlekiem i kurkumą na przeziębienie.

Napój z kurkumą, pod względem właściwości przeciwzapalnych, to taki polski czosnek. Na szczęście nie ma ani drażniącego zapachu ani bardzo specyficznego smaku. Przeziębienie z kolei, to jedna z tych dolegliwości, której leczenie warto wspierać naturalnymi środkami. Jeśli masz już dość naparów i potraw z czosnkiem, mających zahamować rozwój wirusów, spróbuj naparu stosowanego w Azji.

Napój z kurkumą to kolejna mikstura z serii smacznych napojów leczniczych na moim blogu. Przeczytaj również przepis na rozgrzewające mleko na przeziębienie oraz na leczniczą herbatę zimową. Linki w załączam tekście.

Czym jest Kurkuma?

Kurkuma to inaczej ostrzyż długi, ostrzyż Zohary, kurkuma długa, ostrzyż indyjski, szafran indyjski. Rośnie w klimacie tropikalnym, głównie w Indiach. Przyprawa, którą znamy, jest pozyskiwana z jej suszonego kłącza. Właściwości lecznicze przypisywane są zawartej w kłączu kurkuminie. Ma ona przede wszystkim silne właściwości przeciwzapalne, podobno zmniejsza zachorowalność na nowotwory.

Co ciekawe, w przeszłości była używana do barwienia tkanin. Obecnie jest wykorzystywana w produkcji kosmetyków kolorowych oraz jako domowa roślina ozdobna. Więcej na temat kurkumy, znajdziesz w tym artykule.

Zaczynamy napój z kurkumą

Podgrzej mleko. Możesz użyć tego, które lubisz najbardziej. Bez laktozy, mleko roślinne czy nawet krowie mleko niepasteryzowane. To ostatnie przegotuj przed przygotowaniem napoju. Przepis jest przeliczony na 1 kubek napoju (około 300ml).

Najpierw podgrzej mleko z łyżeczką masła i 2 łyżkami kurkumy. Taka ilość przyprawy sprawi, że napój z kurkumą będzie miał mocne właściwości lecznicze ale również intensywny kurkumowy smak. Jeśli dopiero zaczynasz używać tej przyprawy, dodaj tylko 1 płaską łyżkę. Mieszaj, aż masło i kurkuma dobrze się rozpuszczą. Wyłącz palnik.

Poczekaj aż mleko trochę ostygnie i dodaj pozostałe składniki ale bez miodu. Porządnie wymieszaj. Tuż przed podaniem, gdy temperatura napoju będzie pozwalała na jego picie, dodaj miód. To ważne, inaczej miód straci swoje wzmacniające właściwości.

Przepis na przeciwzapalny napój z kurkumą

Szklanka mleka

2 łyżki kurkumy

1 łyżka miodu

łyżeczka masła

pół łyżeczki cynamonu

2 plastry imbiru

Podgrzej mleko albo przegotuj je jeśli używasz mleka niepasteryzowanego. Dodaj masło i mieszaj, aż rozpuści się w mleku. Poczekaj aż mleko trochę ostygnie i dodaj pozostałe składniki oprócz miodu. Porządnie wymieszaj. Tuż przed podaniem, gdy temperatura napoju będzie pozwalała na jego picie, dodaj miód. To ważne, inaczej miód straci swoje właściwości.

Mam nadzieję, że smakuje Ci napój i szybko poczujesz się lepiej. Tym czasem, rzuć okiem na podobne posty, które również mogą Ci się spodobać:

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *