Lecznicze właściwości przypraw
Lecznicze właściwości przypraw to temat staromodny ale nadal aktualny. Jest takie powiedzenie, że zdrowie buduje się w kuchni a nie w przychodni. Chociaż nie można polegać wyłącznie na ziołolecznictwie, to znaczenie diety w budowaniu odporności ma znaczenie bardzo istotne. W czasach, kiedy mocno polegamy na antybiotykach i suplementach diety, przygotowałam dla Ciebie zestawienie przypraw i produktów o właściwościach leczniczych, które znajdziesz we własnej kuchni.
Lecznicze właściwości Anyżu
Części Anyżu wykorzystywane w ziołolecznictwie i kosmetyce to jego owoce oraz olejek anyżowy. Ma właściwości odkażające, wykrztuśne, wiatropędne i rozkurczające. Pobudza wydzielanie prolaktyny.
Cebula
Znany i ceniony środek na kaca, ze względu na bogatą zawartość witaminy C. Ma właściwości bakteriobójcze. Tradycyjnie, stosuje się ją na blizny i wrzody. Syrop z cebuli leczy przeziębienie a szczególnie kaszel. Intensywny zapach pomaga udrożnić nos przy katarze. Zawiera fosfor, magnez, krzem oraz cynk. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Cebula rozrzedza krew i zapobiega tworzeniu się zakrzepów. Zawartość potasu przyczynia się do wyregulowania ciśnienia tętniczego krwi.
Chili
Za właściwości lecznicze odpowiada kapsaicyna. Jest bogata w witaminę C, A, żelazo, magnez, potas oraz miedź. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Wspiera naturalną odporność w leczeniu przeziębienia, tym samym wykazując właściwości przeciwbólowe. Olejki zawarte w papryce, oczyszczają drogi oddechowe.
Czosnek
Czosnku nikomu reklamować nie trzeba. Bogata zawartość witamin z grupy B, witamin PP, C i A, sole potasu, wapnia i magnezu a także kobalt, nikiel i chrom, czynią go panaceum na wiele dolegliwości. Najważniejsza jednak jest w czosnku allicyna. Odpowiada ona za charakterystyczny, drażniący zapach ale to dzięki niej czosnek ma tyle zalet. Przede wszystkim: zwalcza infekcje, chronieni przed zawałem i udarem, wspomaga trawienie, niszczy pasożyty jelit, obniża ciśnienia krwi, hamuje rozwój bakterii, działa anty nowotworowo.
Lecznicze właściwości Cynamonu
Cynamon posiada właściwości antynowotworowe, a to dzięki zawartemu w nim aldehydowi cynamonowemu. On też odpowiada za przyjemny, intensywny zapach. Ponadto cynamon jest termogenikiem. To znaczy, że przyspiesza przemianę materii a w tym, spalanie tłuszczu. Mocno rozgrzewa!
Gałka Muszkatołowa
Gałka muszkatołowa to dodatek dla miłośników lekko wytrawnych nut. Zawiera tiaminę, niacynę i ryboflawinę. Ponadto jest bogata w witaminy A, B, C i minerały takie jak żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i układ nerwowy. Przeciwdziała stanom zapalnym i odtruwa organizm. Stymuluje przepływ krwi i zmniejsza apetyt, dzięki czemu wspomaga proces odchudzania. Używaj jej z rozsądkiem, bo powyżej 12 łyżeczek może powodować nudności i działać halucynogennie.
Lecznicze właściwości Goździków
Wobec goździków nie można być obojętnym. Można je uwielbiać albo ich nie znosić. Mają mocny, korzenny aromat i już kilka kwiatków wystarczy, żeby posmak był wyczuwalny w całym dzbanku napoju. Są podstawą zimowych dań i napojów, na przykład zimowej herbaty, o której pisałam tutaj.
Mają liczne właściwości zdrowotne. Mówi się, że usuwają z organizmu wolne rodniki, co spowalnia starzenie i zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Mają właściwości antyseptyczne, przez co wspierają naturalną odporność w walce ze stanami zapalnymi. Pobudzają apetyt, dlatego grzane wino z dodatkiem goździków, jest doskonałym pomysłem na wstęp do wyjątkowej kolacji.
Lecznicze właściwości Imbiru
Kolejny produkt, bogaty w witaminy C, A, K, E i witaminy z grupy B. Ponad to zawiera kwas foliowy, wapń, potas oraz żelazo. Przypisuje mu się działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, wykrztuśne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe.
Jałowiec
Usprawnia trawienie, działa antyseptycznie i moczopędnie.
Kardamon
Naturalny środek na potencję, przeziębienie, odchudzanie oraz nieświeży oddech. Skuteczny w dolegliwościach układu pokarmowego. Niszczy bakterie odpowiedzialne za powstawanie wrzodów żołądka.
Kurkuma
Kurkuma to inaczej ostrzyż długi, ostrzyż Zohary, kurkuma długa, ostrzyż indyjski, szafran indyjski. Rośnie w klimacie tropikalnym, głównie w Indiach. Przyprawa, którą znamy, jest pozyskiwana z jej suszonego kłącza. Właściwości lecznicze przypisywane są zawartej w kłączu kurkuminie. Ma ona przede wszystkim silne właściwości przeciwzapalne, podobno zmniejsza zachorowalność na nowotwory.
Lecznicze właściwości Miodu
Ma właściwości bakteriobójcze i jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Dzieje się tak dzięki nadtlenkowi wodoru oraz enzymom zawartym w ślinie pszczół, które go produkują. W miodzie znajdziemy lizozyzm, apidycynę, potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez, molibden, kobalt, i mangan oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotynę.
Jest wiele opinii na temat miodu, który najlepiej leczy przeziębienie. Warto poeksperymentować. W dzieciństwie dostawałam taki miód, jaki akurat stał w kuchni. Najczęściej lipowy albo wielokwiatowy. Najważniejsze, żeby był naturalny, za to może być scukrzony.
Pieprz
Za właściwości pro-zdrowotne pieprzu odpowiada piperyna. To alkaloid występujący głównie na skórce pieprzu. Ma ona właściwości rozgrzewające, przez co przypisuje jej się również pozytywny wpływ na odchudzanie. Piperyna spowalnia również tworzenie komórek tłuszczowych. Piperyna przyspiesza trawienie ale i zaostrza apetyt. Ma działanie immunopresupresyje, dzięki czemu wzmacnia odporność. Jest antyoksydantem, a co za tym idzie można jej przypisać właściwości przeciwnowotworowe.
Ziele Angielskie
Ziele angielskie wzmaga wytwarzanie soków trawiennych. jest źródłem witamin A i C oraz tiaminy i ryboflawiny. Łagodzi zgagę a dodatkowo wspomaga odporność, chroni przed infekcjami i zakażeniami.
Mam nadzieję że udało mi się zainspirować Cię do tworzenia dań i napojów z hojnym wykorzystaniem leczniczych przypraw. Będzie mi miło, jeśli rzucisz okiem również na poniższe przepisy, które dla Ciebie przygotowałam.